63. Sentència del Tribunal Suprem per l’anul·lació de liquidacions utilitzant la valoració pericial de l’Administració Tributuaria.

L’Administració Tributària obre procediments per tal de comprovar valors d’immobles, no motiva aquestes comprovacions i tampoc es pot accedir a la taxació dels seus pèrits; per qual cosa es modifica a l’alça el valor assignat.

Per descomptat, els seus perits ni es personen en l’immoble; així doncs, com poden saber l’estat de la propietat …

Una sentència de 2016.01.18, amb número de recurs 3379/2014, del Tribunal Suprem dóna un cop al mètode de dictamen de perits que fa servir l’Administració Tributària que es contempla en l’article 57.1.e de la Llei general tributària 58 / 2003, el raonament és el dels valors de mercat.

Aquesta sentència obre el camí de l’anul·lació de liquidacions dictades amb aquest mètode de valoració … “no compleix els criteris necessaris de ser una valoració singular, genèrica i objectiva”.

Segons el Suprem, quan l’Administració realitzi una barreja de mètodes valoratius, aquests han de ser únicament utilitzats per fonamentar la taxació, però no per aplicar-los automàticament i pretendre així obtenir el valor real que, no oblidem, és la base imposable de l’Impost de Transmissions Patrimonials , de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats i de l’Impost de Successions i Donacions.

Finalment el Tribunal Suprem entén que la comprovació de valors i la liquidació practicada es consideraran immotivades, i per tant s’anul·laran, si no s’aporten al contribuent els estudis o dictàmens que s’han tingut en compte en la valoració, i la visita del pèrit al immoble és imprescindible.