L’exigència de les empreses turístiques de rebaixar l’IVA cau en sac trencat

Reyes Maroto posa en dubte que la mesura tingui un efecte sobre la demanda

El sector del turisme reclama una reducció de l’IVA turístic, que se situa des de 2012 en un 10%, per a contrarestar els efectes de la pandèmia, que ha assotat al sector com a cap altre. Per això, les organitzacions empresarials demanden a l’Executiu de Pedro Sánchez una rebaixa de l’impost que el col·loqui entre un 4% i un 7%, una mesura a la qual han recorregut països com ara Regne Unit, Alemanya, Grècia, República Txeca, Turquia, Noruega, Irlanda, Xipre o Bulgària.

Encara que l’exigència no ha rebut resposta, el Secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha assegurat que s’està valorant dins del paquet de mesures específiques en el qual treballa el govern. Així mateix, ha assenyalat en una entrevista de El Economista que si bé hi ha la possibilitat de que no s’aprovi aquesta mesura, sí que “s’està mirant com rebaixar les càrregues fiscals, de finançament o laborals d’aquestes empreses”.

Mentre que la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, assevera que la rebaixa de l’IVA, lluny d’estimular les vendes, només suposa una millora en els comptes de resultats de les empreses, la Mesa de Turisme advoca, a més de per la reducció de l’IVA, per una rebaixa de l’Impost de Societats i per l’extensió dels terminis de pagament i de la presentació de les declaracions. Les empreses reclamen per als establiments turístics, també, una reducció de les taxes i els impostos municipals proporcional al temps de tancament obligat per la pandèmia.

EQUIP HLCLUB